Podzim v ŠARLOTĚ
Také vám připadá, že podzim má pohádkový ráz? Rozhlédneme-li se kolem sebe, vidíme, jaká krása se skrývá v našem nejbližším okolí a my se necháváme touto atmosférou unést. Podzim je ideálním obdobím pro procházky přinášející vnitřní vyrovnanost a klid. Příroda kolem Šarloty se vybarvuje těmi nejpestřejšími barvami a my se jimi těšíme. Ať již podle kondice zvolíme delší procházku po vycházkovém okruhu v našem parku a lese nebo pobyt v nejbližším okolí, podzimní slunce naše těla i mysl nabijí na chladné a sychravé zimní dny. Období podzimu se ovšem také
nese v duchu úrody a sklizně. Všichni máme radost z různých odrůd našich dýní a dalších druhů podzimní zeleniny, která nám obohatí jídelníček.
V Šarlotě se dobře žije po celý rok.
Šarlota je dobré místo k životu
Šarlotu navštěvuji již několik let pravidelně a nemohla jsem si nevšimnout, že profesionální služba klientům a zároveň příjemná atmosféra domácího prostředí jsou zde naprosto přirozené. Šarlota je dobré místo k životu.
Zkuste zaparkovat poblíž vjezdu do objektu a vydejte se dále procházkou pěšky. K hlavní budově resortu přicházíte vzrostlým lesem nebo se dáte oklikou zahradou a anglickým parkem s fontánou. Cestou se nadechnete čerstvého vzduchu, budete vnímat klid a krásu tohoto pohádkového kousku posázavského kraje.
Uslyšíte zpěv ptáků a budete-li mít štěstí, můžete zahlédnout i srny, které v okolním lese žijí. Někde u cesty může sedět jeden z domácích pávů a za ohradou se budou klidně pást ovečky. A pak už vás zaujme bíle svítící budova lákající ke vstupu. Vejdete.
Citlivě zrekonstruovaný bezbariérový interiér vás obejme svou atmosférou, okamžitě se budete cítit jako ve známém, bezpečném prostoru. Obrazy na stěnách (v Šarlotě najdete díla ak. malířů Jiřího Karmazína, Karla Demela, Tomáše Bíma a dalších výtvarníků), knihy a různé povědomé drobnosti v policích, akvárium s barevnými rybkami, křesílka nabízející odpočinek a pohled na terárium se strašilkami, elegantní lustry vydávající měkké světlo, lehká vůně bílé kávy....to vše vás uklidní a zve dále.
Chodbou s velkými okny dojdete do kavárny a prostorné restaurace s čistě prostřenými stoly a drobnou výzdobou odpovídající ročnímu období. Obrazy, grafiky, sochy a vkusný nábytek pomáhají dotvořit kulturní a zároveň domácí prostředí pro stolování a další setkávání klientů Šarloty, personálu a hostů.
Ale pojďme teď trochu nakouknout do soukromých království Šarloty. Na klienty čekají v Šarlotě příjemné pokoje s okny obrácenými na jih do zahrady. Jsou vybaveny pečovatelskými lůžky s komunikačním zařízením, účelným, pohodlným nábytkem, ledničkou a TV. Podle přání si obyvatelé ještě více zútulňují své pokoje vlastním nábytkem, dekoracemi a dalšími věcmi, které mají rádi a přinášejí jim radost. Zkrátka v Šarlotě pomohou každému klientovi vytvořit malá soukromá království.
Hlavní budova Šarloty je rozlehlá a poskytuje každému tolik klidu a soukromí i možností k aktivitám, kolik potřebuje. Na druhé straně nikdo nemusí mít obavy, že by se zde někdy ztratil! K základní orientaci slouží rozdílné barvy jednotlivých pater, komunikační soustava (interkom) a výrazný systém různých šipek a označení. Na každém kroku se cítíte v pohodě a bezpečí. Můžete se směle vydat třeba do knihovny s čítárnou v nejvyšším patře, která vedle literatury nabídne úžasný výhled do dalekého kraje. Nebo naopak až do suterénu do příjemného, moderního wellness, které posiluje a hýčká tělo i duši.
Šarlota je dobré místo k životu, ale to nejdůležitější, co dělá Šarlotu Šarlotou, jsou lidé. Tým zdravotních sester a osobních asistentů, fyzioterapeuti, ergoterapeuti, nutriční terapeutka, kuchaři, servírky, zahradníci a další zaměstnanci resortu, kteří se o klienty profesionálně starají na každém kroku v dobách klidných i v době koronavirového ohrožení. Za to jim patří velký dík.
Podzimní recept - Pečená dýně s quinoou a gorgonzolou
SUROVINY
2 ks máslová dýně
300 g uvařená quinoa
100 g sušených brusinek
2 hrst petrželové natě (hladkolistá petržel)
150 g gorgonzoly
4 lžíce olivového oleje
sůl
mletý pepř
Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Dýně rozřízněte napůl a vydlabejte semínka i jejich okolí, vytvoříte široké mističky. Poloviny dýně dejte na plech a pečte do změknutí, asi 25–30 minut. V míse smíchejte uvařenou quinou, brusinky, nasekanou petržel a na kousky nakrájenou gorgonzolu. Zvláčněte olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem. Předpečenou dýni naplňte směsí a vložte ještě na 10 minut do trouby.
Ihned podávejte.
Quinou zkuste ochutit muškátovým oříškem a hřebíčkem.
Dobrou chuť Vám přeje celý tým kuchyně v Šarlotě!