Jaro v ŠARLOTĚ
Konečně jaro! Příroda se letos ze zimního spánku probouzela pomalu, po krůčkách, ale nyní nám dlouhé čekání vynahrazuje. Prodlužují se dny, slunce nakukuje do oken a ukazuje svou životadárnou sílu. V zahradě Šarloty a okolí vykvétají první bledule, narcisky, koniklec. Ovocné stromy ještě trochu váhají, ale zpěv ptáků a všudypřítomná vůně jara hlásí, že zima je již v nenávratnu. Ještě pár dní a ze zimního hávu bude vysvobozena i kašna a oživí park Šarloty. Letos jsme se těšili na jarní energii více než kdy dříve. Koronavirová pandemie trvá přes rok a energie jarní přírody pomůže posílit naši imunitu i psychickou kondici.
Předcházíme jarní únavě
Jarní příroda je nabitá energií, ale mnozí lidé se naopak potýkají s vysílením - jsou unavení, bez elánu. Zimní období klade velké nároky na imunitní systém a vyčerpává naše energetické rezervy. Nedostatek slunečních paprsků, útlum fyzické aktivity, hypovitaminóza, respirační infekce – to vše představuje pro tělo zátěž a vede k celkovému oslabování organismu. Celkové kondici nepřidá ani obvyklá aprílová proměnlivost a změny atmosférického tlaku, navíc s přibývajícím věkem je náš organismus citlivější. Proto se v Šarlotě pečlivě soustředíme na prevenci a na jarní rizika se připravujeme již v zimě.
Regeneraci sil věnujeme velkou pozornost
Jarní měsíce klienti v Šarlotě prožívají aktivně, jak jejich individuální kondice umožňuje a zároveň povolují koronavirová omezení. Důležitý je pobyt na čerstvém vzduchu v zahradě, který už můžeme při teplém odpoledním počasí prodlužovat. Okysličení mozku a krve prospívá celkové regeneraci, zlepšuje psychický stav a prohlubuje spánek, sluneční paprsky aktivují tvorbu vitamínu D posilujícího imunitu. Jarním měsícům rovněž uzpůsobujeme skladbu jídelníčku. Po dlouhé zimě je základem kvalitní pestrá odlehčená strava s dostatkem vitamínů a dalších prospěšných látek. Správný pitný režim je v Šarlotě samozřejmostí (dostatek neperlivé vody, neslazené bylinné a ovocné čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy apod). K regeneraci a obnově sil významně přispívají naše relaxační a rehabilitační programy v příjemném prostředí wellness.
Šarlota nabízí své služby a zkušenosti
Po prodělané akutní fázi onemocnění covid-19 se mnozí senioři necítí dobře (tzv. postcovidový syndrom), nemohou se vrátit k normálnímu životu ihned a potřebují delší rekonvalescenci, někteří se nemohou postarat sami o sebe. Takovým seniorům Šarlota nabízí své profesionální zdravotně sociální služby a bohaté zkušenosti s komplexní péčí o seniory.
Poskytujeme pobyty dlouhodobé nebo krátkodobé, typ pobytu i rozsah péče připravíme individuálně na základě lékařské anamnézy a zároveň podle potřeb a přání klienta. Pomůžeme klientům s načerpáním ztracených sil a návratem do domácího prostředí.
Kulinářské umění v Šarlotě
Zeleninové pokrmy patří v Šarlotě mezi nejoblíbenější. Jednak mnohé druhy zeleniny i bylinek máme čerstvé přímo z našich skleníků a záhonů, navíc v kuchyni Šarloty je dokáží velmi chutně připravit. Vyzkoušejte vynikající zeleninové placičky!
Zeleninové placky
Suroviny
-
2 menší cukety
-
2 mrkve
-
1/2 menšího celeru
-
3 vařené brambory
-
1 cibule
-
pár listů libečku a medvědího česneku
-
sušený česnek - práškový
-
sůl
-
pepř
-
2 vejce
-
trošku muškátového oříšku
Postup přípravy receptu
-
Neloupané cukety nastrouháme nahrubo, dáme do misky, posolíme a necháme chvíli pustit vodu.
-
Ostatní zeleninu nastrouháme na jemno.
-
Do této zeleniny přidáme důkladně vymačkanou cuketu, rozmačkané brambory, vejce, bylinky, osolíme a okořeníme podle chuti.
-
Na plechu vyloženém pečícím papírem (vyšlo na dva) děláme rukama placičky a pečeme v troubě vyhřáté asi na 170-180°C dozlatova.
-
Vhodné podávat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.