Jaro v ŠARLOTĚ
Kdo by se netěšil na jaro! Dny se prodlužují a s jarním sluníčkem se všem vrací životní optimismus i elán. Sluneční paprsky lákají ven do zahrady a tak venkovní křesílka a stolky konečně opouštějí své sklepní zimoviště a obyvatelé Šarloty si po dlouhých měsících mohou vychutnat odpolední čaj venku na sluníčku - i když zatím jen na chvilku a teplá deka nesmí chybět. A protože v Šarlotě žijeme jako doma, začíná i jarní úklid a zvelebování našeho domova. Po zimě je potřeba natřít zábradlí, upravit travnaté plochy, provést jarní prořezávání stromů, vysadit nebo obnovit květinové záhony, probudit k životu fontánu.... Šikovné ruce klientů Šarloty vytvářejí pěkné jarní dekorace a tak si kousek jara přinášíme i do interiéru Šarloty.
Šarlota dýchá jarem!
Březen - za kamna vlezem
Pokoje Šarlota resortu jsou orientovány na jih, jarní sluníčko tím více vybízí všechny klienty k venkovním procházkám a dalším aktivitám. Všichni ale známe pravdivou lidovou pranostiku "Březen - za kamna vlezem". Máme tedy naplánovány jarní vycházky, výlety do růžové zahrady na Konopišti nebo do zahrad v Průhonicích, ale jsme připraveni i na chladnější dny. Paměťová cvičení s písmeny a slovy, kvízy a hádanky budou tematicky blízké jaru, probírat budeme činnosti a zvyky spojené s jarem a Velikonocemi, různá zajímavá místa a přírodu jarních měsíců. Připomeneme
si například měsíc knihy a Světový den poezie, těšíme se na noc s Andersenem - společné čtení a povídání. V rámci nedělního pečení budeme připravovat speciální jarní ovocné mlsání. Jedna z klientek Šarloty slaví na jaře 95. narozeniny a jistě ji potěší její oblíbený domácí čokoládový dort.
Jaro si užíváme za teplých i chladných dnů!
Děláme si radost
Žádný z klientů Šarloty netrpí osamělostí, podle své kondice a přání se účastní pravidelných společenských, vzdělávacích, pohybových nebo kreativních programů. Jednou z nejoblíbenějších činností je práce v keramické dílně. Práce s keramickou hlínou přirozeně pomáhá udržovat ve správné činnosti svaly lidského těla, zvláště paží a rukou, procvičuje motoriku prstů, zlepšuje schopnost soustředění, uvolňuje napětí a stres. V neposlední řadě přináší radost ze samotného tvoření i hotových výrobků. A jak víme, radosti a dobré pohody není nikdy dost! Pod vedením paní Markéty Jordánové v keramické dílně Šarloty vzniknou veselé velikonoční dekorace i osobité dárky pro naše nejbližší.
Při tvoření je nám dobře.
Kulinářské umění Šarloty
Příroda se probouzí, vše je zelené a svěží, začíná růst pažitka, petržel, řeřicha setá, česnek medvědí, polníček a další zelené natě, objevuje se první jarní zelenina – ředkvičky a saláty. Po zimě je potřeba doplnit čerstvé vitamíny a to v Šarlotě dobře vědí. Bohatým zdrojem minerálů a vitamínů C, B2 a B6 jsou čerstvé listy mladých kopřiv.
Velikonoční nádivka s jarními bylinkami a mladými kopřivami
Připravíme si žemli, uzený bůček, vejce - ideálně domácí, mléko, polohrubou mouku, muškátový květ, sůl, cibuli, rozsekané jarní bylinky a listy mladých kopřiv. Uzené maso uvaříme a nechápe vystydnout, poté nakrájíme a zlehka orestujeme na cibulce. Žemli namočíme v mléce, přidáme vejce, polohrubou mouku, uzené, okořeníme. Namícháme bylinky, trochu droždí a promícháme. Vymažeme plech, vysypeme ho hrubou moukou a pečeme na 185 přibližně hodinu.
Dle krajových zvyklostí přidávají trošku kypřícího prášku nebo droždí.
Velikonoční nádivku lze použít i jako samostatný pokrm.
šéfkuchař Luděk Jelínek